Szukaj na tym blogu

sobota, 30 listopada 2013

TAPENADA, czyli domowa pastella ;)

Tapenada to pasta wywodząca się z Prowansji, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. 
Można ją dowolnie modyfikować dodając czosnek, anchois, pomidory, zioła czy inne składniki.

Ostatnio bardzo dużą popularnością cieszą się pastelle: z tuńczyka, łososia, oliwek czy jajeczna, ale po co kupować, skoro można samemu, szybko i prosto przygotować taka w domu! ;) 
Potrzebujemy do tego blender, oliwę oraz ulubione składniki takie jak: tuńczyk, wędzony łosoś, jajka, oliwki czarne lub zielone, czosnek, anchois, kapary, jajka i oliwę z oliwek.

Moją ulubiona tapenada składa się z czarnych i zielonych oliwek, czosnku i oliwy. Jej smak jest wyraźny i idealnie pasuje do grzanek, które przygotowuje ze świeżej bagietki.. poniżej przepis:

Czas przygotowania -  ok 15 minut, 
Składniki: potrzebujemy słoiczek czarnych i zielonych oliwek  (w zależności od upodobań zmienimy proporce - u mnie przeważają zielone), 2 ząbki czosnku i łyżka oliwy z oliwek.
Całość wrzucamy do miski i blendujemy, aż otrzymamy jednolitą konsystencje.
Bagietkę przekrawamy wzdłuż i wrzucamy do piekarnika na chwilkę, aż będzie chrupiąca a następnie smarujemy naszą pastellą :)

..Smacznego !





Prześlij komentarz