Szukaj na tym blogu

środa, 16 grudnia 2015

OLEJ KOKOSOWY - podział, właściwości i zastosowanie


Olej kokosowy cieszy się ostatnia ogromną popularnością nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie. Sama osobiście zaczęłam się interesować tym tematem, kiedy na jednym z portali społecznościowych usłyszałam, że potrawy smażone na tym oleju są najzdrowsze, a oliwa z pierwszego tłoczenia nadaje się tylko i wyłącznie do dań na zimno.


Czym jest olej kokosowy?

Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Znajdziemy w nim również inne własciwości: kwasy tłuszczowe:
  • nasycone (m.in. kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy, kwas oleinowy, linolenowy), 
  • witaminy: B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.
Powszechnie jest uważany za najzdrowszy olej na ziemi, ponieważ ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Mimo że są uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone (stanowią 90 proc. oleju kokosowego), spożywane w niewielkich lub umiarkowanych ilościach mogą przynieść wiele korzyści.
Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) to wyjątkowa grupa czystek tłuszczu, które są one metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze. Po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz są od razu wykorzystywane do produkcji energii, a co za tym idzie - do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. Poza tym olej kokosowy jest bardzo sycący, w związku z tym szybko i na długo zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. W konsekwencji w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co za tym idzie - kalorii.
Olej koksowy powinny włączyć do diety osoby zmagające się z nadwagą i otyłością – zwłaszcza otyłością brzuszną. Takim osobom zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml) oleju kokosowego dziennie. Kupując go, warto zwrócić uwagę, aby olej był tłoczony na zimno i nierafinowany, gdyż to pozbawia go cennych składników i wartości odżywczych - w takiej postaci jest droższy, jednak zdrowszy.


Rodzaje oleju kokosowego:

Olej kokosowy występuje w dwóch postaciach:

1. Rafinowany
konsystencja: tworzy wzór na wierzchu jak plastry miodu, a  podczas nabierania oleju łyżką, tworzy wiece grudek niż olej nierafinowany.
zapach: nie ma zapachu

2. Nierafinowany (virgin)
konsystencja:  gładko się nabiera.
zapach: o intensywnym zapachu kokosa

Szczególnie polecany w kuchni, ponieważ jest bardziej bogaty w składniki odżywcze, chociaż na obu olejach potrawy przyrządza się podobnie, jednak np, ciastka mają o wiele lepszy zapach, smak na oleju nierafinowanym.
Jeśli chodzi o smażenie, to na oleju rafinowanym bardziej się przypala, choć różnica jest naprawdę minimalna. Żaden  z nich nie ma maślanej konsystencji, ale obydwa topią się szybko zarówno na patelni jak i pod samym ciepłem dłoni. 

Zazwyczaj cena oleju nierafinowanego jest nawet dwu-krotnie wyższa niż rafinowanego, aby nie dać się naciągnąć,  lepiej czytać etykiety ze składem. 

Właściwości i zastosowanie:
Olej kokosowy wspomaga zdrowie, pomaga zachować urodę oraz przydaje się w kuchni. Oto niektóre z jego zastosowań:

1. Olej kokosowy w kuchni:
– można go stosować zamiast masła – do smarowania pieczywa
– dodaj łyżeczkę oleju koksowego do ulubionego smoothie
– posmaruj nim delikatnie patelnie, a następnie usmaż jajka
– zrób smaczne, pieczone ziemniaki – rozgrzej piekarnik, ziemniaki pokrój w plasterki, posmaruj je lekko olejem kokosowym, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na ok. 15 minut
– zamiast oleju roślinnego, używaj do pieczenie kokosowego
– robiąc grzanki z serem, zamiast masła użyj oleju kokosowego
– dodaj do kawy lub herbaty łyżeczkę oleju kokosowego, by uzyskać kokosowy posmak

2. Olej kokosowy dla urody i zdrowia
– po zmieszaniu oleju kokosowego z solą himalajską otrzymasz peeling do twarzy, zaś mieszkając go z cukrem – peeling do ciała
– sprawdzi się jako błyszczyk do ust – wystarczy posmarować
– złagodzi otarcia skóry (od pieluchy) u dziecka – wystarczy posmarować
– do smarowania skóry z rozstępami
– jako olejek do masażu
– balsam nawilżający do ciała – do stosowania po kąpieli
– do łagodzenia poparzeń słonecznych
– jako krem do twarzy – nawilża, wygładza zmarszczki
– dodatek do kąpieli – 1/4 szklanki wcześniej delikatnie roztopionego oleju wlewamy do wanny z wodą
– nawilży suchą, szorstką skórę – np. stóp, łokci
– odżywi włosy – niewielką ilość oleju kokosowego należy wetrzeć we włosy wieczorem – najlepiej w końcówki. Zawiązać w luźny kok; rano następnego dnia umyć włosy
– spożycie 2 łyżeczek dziennie oleju pomaga przyśpieszyć metabolizm
– złagodzi obtarcia, odparzenia, zadrapania
– nawilża skórę po goleniu; bywa również używany jako krem do golenia
– zapobiega nie tylko próchnicy, ale znacząco poprawia stan zdrowia całej jamy ustnej oraz hamuje rozwój większości szczepów bakterii i drożdżaków

3. Ponadto:
- olej kokosowy może poprawić poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca,
- kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym, polepszają funkcje mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera,
- olej kokosowy może chronić włosy przed uszkodzeniami, nawilża skórę i działa jak krem przeciwsłoneczny
- kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym są włączone do ketonów, które mogą łagodzić napady padaczkowe i epilepsje
Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń.
Olej kokosowy jest skuteczną alternatywą dla stosowania komercyjnych produktów higieny jamy ustnej zawierających chemiczne dodatki oraz siarczany i fluorki. Zapobiega nie tylko próchnicy, ale znacząco poprawia stan zdrowia całej jamy ustnej oraz hamuje rozwój większości szczepów bakterii i drożdżaków. Jest to bardzo ważne, biorąc pod uwagę „standardową dietę naszych czasów”: ubogą i składającą się przede wszystkim z przetworzonej żywności i cukru, tworzącą fantastyczne warunki dla rozwoju szkodliwych drobnoustrojów.

Ważnym jest też, aby używać oleju kokosowego nierafinowanego i tłoczonego na zimno – jest on pełen składników odżywczych!


Gdzie kupić?

Olej kokosowy cieszy się coraz większą popularnością – dlatego można go kupić w większości dużych sklepów. Oferuje go również wiele sklepów internetowych.  Zwracamy uwagę na datę ważności, pochodzenie produktu oraz kupujmy olej tylko z pewnych źródeł. 

Prześlij komentarz